Филтри

Продукти

Първи бейткастинг риболов

Дата: 2019-06-04

Преди забраната на щука си купих нов за мен такъм, който всява страх в много риболовци заради по-специфичното му ползване. Всички сме чели, чували или ставали свидетели за образуването на страшни бради при неправилно замятане с макарите тип бейткаст/мултипликатор, които могат да доведат до край на риболовния излет.

 

След дълго разглеждане на различни продукти в крайна сметка се спрях на кастинг пръчка Savage Gear Black Trigger 220см > 30-70г с бърза акция в комбинация с Okuma Citrix CI-273LXA.

 

С Иван се разбрахме да направим един излет преди да започнат бурите и по прогноза имахме време за риболов до 12:00 когато се влошаваше времето. Затова бяхме във водата около 06:00, a водоемът ни посрещна с мъгливо време:

Първите ми няколко каста бяха като на човек, който хваща въдица за пръв път от страха да направя брада, но благодарение на прецизната настройка на мултито нямаше такива драматични моменти. Всъщност, тук е важното да се отбележи, че е хубаво да се настройва мултито според всяка примамка, която хвърляте особено когато има разлика в примамките от 10г. нагоре. Първият час и нещо ловях с по-затегнат кастинг аванс, което се отразяваше на дистанцията при изхвърляне на примамките, но пък натрупах малко опит и разбрах цялостната идея на този тип риболов. Няма да ви лъжа доста е странно преминаването от спининг към кастинг риболов и даже не бях сигурен дали ще ми се понрави в началото.

 

Всичко минаваше гладко до този момент и се чувствах вече по-уверен в замятането, но нямахме удар за повече от час риболов. Тук е време да спомена, че с Иван си бяхме купили няколко нови играчки на Savage Gear, които нямахме търпение да намокрим. 

 

3D Roach Jerkster в 3 различни цвята.

Интересното при тази примамка е, че има гнездо в което може да се вкарват допълнителни стъклени и оловни топчета, за по-бързо потъване, както и тяхното премахване с цел риболов под повърхността.

Дадох на Иван да пробва Fire Tiger цвета и веднага имаше подгонване, което се случи точно до лодката. 

 

Малко след това и аз имах плаха атака на 4Play V2. На снимката долу може да видите и как изглежда кастинг комплекта ми:

Другата примамка, която бяхме взели е толкова очакваната 4D Perch Shad:

За съжаление последните две примамки се оказаха неподходящи защото след известно време разбрахме, че рибите излизат от дълбокото и затова решихме да ловим само на джъркове. 

 

Преместихме се на ново място и малко след това и аз успях да усетя тръпката от това да хванеш риба с бейткаста. Сложих си 3D Roach Jerskter-a в цвят FT и почнах да го водя с по-дълги паузи и леки джърк движения. Водата беше кристално чиста и успях да видя как рибата се стрелна като ракета нагоре, за да нападне примамката. Дълбочината на която ловях беше около 3-4 метра, а рибата излезна от водораслите които бяха още метър надолу. Рибата беше мерна според неписаните стандарти на въпросния водоем (60см+), но за съжаление успя да се откачи точно пред мен. Преглътнах малко разочарование смесено с адреналин и продължихме да ловим. 

 

На следващото място все пак успях да кепчосам първата си риба, която беше по-малка, но най-накрая реализирана:

 

И обратно на свобода:

До края на излета се смениха един куп примамки без резултат. Имахме няколко подгонвания, но рибите бяха доста пасивни като цяло. И двамата имахме случаи, в които рибите преследваха примамките до лодката, но така и не последва финална атака. Сетих се, че имам още една нова примамка в кутията си, DAM EFFZET Jerskter, която не бях пробвал до този момент и честно казано малко я подценявах може би заради ниската и цена в сравнение с други джъркове:

Да бъда честен този джърк повече ми хареса от Jerskter-a на Savage Gear защото много по-лесно се води, а и изработката е изпипана до последния детайл и грабва окото веднага. По спецификация примамката се води плиткогазеща, но с по-дълги паузи може да покривате и по-дълбоките слоеве без проблем. В последния половин час успях да излъжа още една риба на гореспоменатия джърк, която се оказа като утешителната награда при закриването този пасивен риболов.

 

С Иван по принцип сме винаги каръци като се съберем за риба само двамата и този път не минахме без някаква конфузна ситуация. Дадох му фотоапарата да ми направи няколко снимки и след това пуснах рибата обратно във водата доволен от фотосесията. После като се прибрах у нас видях, че всички снимки от този кадър са станали преекпонирани след като е натиснал някой бутон без да иска:

Поне ще знам, че трябва да си преглеждам снимките кагато Иван ме снима другия път. В крайна сметка закрихме деня с общо 4 хванати риби, което е доста под нормата, която сме правили там предното лято. Следващият път мисля да заложа изцяло на флуорокарбонов повод, за да направя сравнение и ще споделя резултатите с вас. 

 

PS: No release, no glory!

https://www.youtube.com/watch?v=jfPl-9iw2Dc&feature=youtu.be

 

 

 

Водещи продукти

Match

Perfect MATCH

Цена: 4.90лв.
ASP Jiggin´ Spinner

ASP Jiggin´ Spinner

Цена: 13.50лв.
Захранка TRAPER FEEDER

Захранка TRAPER FEEDER

Цена: 5.60лв.
Клещи за халки HALCO

Клещи за халки HALCO

Цена: 45.20лв.
Стол MAD SIESTA RELAX Alloy

Стол MAD SIESTA RELAX Alloy

Цена: 239.90лв.
Въдица DAM NEO SALT

Въдица NEO SALT - LONG CAST H

Цена: 137.50лв.
MADCAT TURBINE SPOONS

MADCAT TURBINE SPOONS

Цена: 23.90лв.

Нови продукти

Най-продавани

Силикон SG LB Cannibal

Силикон SG LB Cannibal

Цена: 1.90лв.
Захранка TRAPER FEEDER

Захранка TRAPER FEEDER

Цена: 5.60лв.
Захранка TRAPER 1кг

Захранка TRAPER 2.5кг

Цена: 10.30лв.
Върни До Горе